top of page
ADEMHALINGSKINESITHERAPIE
bij acute en chronische ademhalingsproblemen
Respiratoire kinesitherapie of ademhalingskinesitherapie richt zich op het behandelen van patiënten met ademhalingsmoeilijkheden. Dit kan gaan van een verkeerd ademhalingspatroon, tot frequente longontstekingen bij baby’s, kinderen of jongvolwassenen. Oorzaken hiervoor zijn acute of chronische infectiezieken of aangeboren aandoeningen.
Bij oudere kinderen maken we gebruik van de autogene drainage: hierbij wordt de patiënt geleerd de longen op een efficiënte en effectieve wijze mogelijke verklevingen van secreties (slijmen) los te maken en te draineren om zo de ventilatie van de longen te verbeteren. Gezien de jongste populatie dit nog niet zelfstandig kan, spreken we van de geassisteerde autogene drainage: de therapeut verdiept met een lichte manuele druk op de borstkas de ademhaling van het kind waarna de slijmen loskomen en gemakkelijk opgehoest kunnen worden. Verschillende hulpmiddelen kunnen gebruikt worden zoals een PEP-masker voor drukopbouw in de long m.b.v. positieve druk, flutter, bandages… Binnen de respiratoire therapie kunnen volgende aspecten aan bod komen: het aanleren van een normaal ademhalingspatroon, het aanleren van juiste inhalatietechnieken van vernevelaars/aerosol, de neusspoeling met fysiologisch water. De bekende tapotages uit het verleden, worden niet gebruikt in onze praktijk.
Ook tijdens ademhalingskinesitherapie staat het kind centraal. Wij werken op een kindvriendelijke, speelse manier en de ademhalingskinesitherapie is bovendien pijnloos. De therapeut zal indien nodig oefeningen meegeven voor thuis. Benodigde materialen zoals een PEP worden indien nodig meegegeven naar huis mits een waarborg.
Voor wie kan ademhalingskinesitherapie aangeraden zijn?
Bij kinderen met een acute luchtweginfectie, RSV, bronchiolitis of bronchitis
Bij kinderen met en chronisch luchtwegprobleem zoals mucoviscidose, tracheomalacie of primaire cilaire dyskinesie
Bij kinderen met een dysfunctioneel ademhalingspatroon
...
Wat kan u verwachten van de behandeling?
Bij het intakegesprek worden er eerst een aantal relevante administratieve vragen met u overlopen. alsook de invloed van de klachten op het dagelijks leven. Tijdens de behandeling maken we - afhankelijk van de leeftijd van uw zoon of dochter - gebruik van de (geassisteerde) autogene drainage. Uw therapeut maakt gebruik van thoraxmobilisaties, sputumevacuatietechineken, ademhalingsbewustwording etc. U als ouder krijgt de technieken van een correcte neusspoeling en het juist gebruik van een puffer of andere inhalatiemedicatie aangeleerd.
bottom of page